maandag 21 januari 2013

GGD en Diamox

Vandaag was het prikdag voor mij. Ik ontving de prikken. Toch prik ik liever dan geprikt worden :S
Uiteraard is er een volledig consult bij de GGD. Omdat ik mijn vaccinatieboekje kwijt ben moest ik wel via GGD (normaal gesproken bestel ik mijn vaccinaties bij de dokter en zet Kitty die bij mij en ik bij Kitty)
Ik wilde eigenlijk geen consult, ik wilde de prikken. Ach ja, ik onderging het.

Diamox
Dit wordt aangeprezen door de GGD om dit te nemen bij milde hoogteziekte. Zodra de symptomen weg zijn mag je verder klimmen (dat kan dus al na eerste dosis zo zijn) en dan slik je diamox voor 3 dagen.
euh.. Ja maar...
Met diamox ontneem je de lichte symptomen die je waarschuwen dat je last hebt van hoogteziekte.
Dus ik zeg: als je diamox nodig hebt moet je naar beneden want dan heb je last van hoogteziekte en dan is de enige goede oplossing naar beneden gaan.

Waarom was ik toch zo stellig over geen diamox gebruiken? Nou, ik weet het weer. Ik had het o.a. gelezen op site waar ik ook mijn reis heb geboekt. Zij zijn gespecialiseerd de 7 summits trips. Maar ik heb dit op meerdere sites gelezen. Toch maar eens bij de site informeren over waarom niet.. Wel ibuprofen/paracetamol (voor de hoofdpijn)  en antibioticum breedspectrum (omdat ik altijd wat mankeer in de tropen) en Malarone (voor de profylaxe malaria) en de rest van de gebruikelijke dingen die mee gaan op reis (ors, immodium etc )

Tyfus vaccinatie wordt pas bij verblijf van 3 maanden of meer geadviseerd. Verbaasd, maar ach dan had de consult toch nut. Een prikje minder ;)

Stijve arm, kans op griepverschijnselen over een week of 2.. Ik ben er weer klaar voor om de tropen in te gaan.

3 opmerkingen:

  1. Dan was mijn GGD mevrouw toch wat vriendelijker. Die begreep dat ik geen Diamox wilde hebben. Zei ook als je last van die klachten heb en je slikt het moet je ook naar benden, dus snapte ze wel waarom ik niet wilde hebben. Wat ik wel verbaast was dat ik 10 euro voor het recept moet betalen. Terwijl ik alleen een papiertje kreeg. Ze zeiden dat gebeurd ook bij de dokter, alleen zie je dat niet omdat het allemaal achter ons gebeurd. Vond het wel apart. Is al zo duur die pillen. Gelukkig hoefde ik maar 1 prikje... En had ik twee dagen last van mijn boven arm... En ook ik kan er weer tegen aan!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah voor de malarone recept. Daar moet je inderdaad voor betalen en dan is 10 euro goedkoop. Mijn ggd zou er zo 13 euro voor vragen. Consult was 20,70.
    Mja Diamox.. duidelijk voor beiden geen optie ;) Ik legde de beste man ook uit dat onze strategie voorkomen is. beter dan genezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Strategie is helemaal goed, beter voorkomen dan genezen. Toch blijkt in de praktijk dat diamox de symptomen kan maskeren. Echter wordt het aangeraden om mee te nemen, maar niet als profylaxe te gebruiken.
    Bij lichte symptomen kan het verlichting geven en bij zwaardere symptomen kan diamox ingezet worden en dan snel naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen